twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

BREDBAND, BRITNEY & QUINOA

Nokia 3310 Truckerkeps & iPodsladd Konfetti & iPod

ÅH, MILLENNIUM 2!

Den här månaden har vi inte bara kommit till ett nytt årtionde. Vi har nått ett helt nytt millennium! Och mot mångas förvåning överlevde både vi och våra datorer den millenniebugg som hade skapat oro inför nyåret. Tack och lov för det!

00-talet bjöd på en snabb utveckling inom matvanor, mode, musik och teknik. Men även för det politiska landskapet världen över – inte minst på grund av terrorattentatet den 11 september i New York.

Associationerna till de första åren på det nya milleniet är många. Och som under så många andra tider fick vi uppleva både toppar och dalar.

Finanskrisen parallellt med ett uppsving för närodlad mat. Svininfluensa samtidigt som hela svenska folket äntligen fick lära känna Ernst Kirchsteiger i Sommartorpet. För trots allt så kan inte det goda existera utan det onda – och vice versa. Goda surdegsbröd kan inte existera utan orkaner.

2000

Nokia 3310

Nokia 3310 börjar produceras

2001

Hogwarts

Den första filmen om Harry Potter kommer ut på bio

Nappar

2002

Nappar

Popduon och tvillingbröderna Marcus & Martinus föds

2004

Curling sten

Begreppet "Curlingföräldrar" kommer till Sverige

2008

Vita huset

Barack Obama blir USA:s första färgade president

MED LIVSSTILEN I FOKUS

Under årtiondet börjar man mer och mer prata om olika typer av livsstilar för att beskriva och kategorisera olika trender och alternativ inom mode, inredning – och även arkitektur. I Myresjöhus värld som husbyggare ser man tre tydliga livsstilar växa fram: modern, klassisk och marin – och decenniets 50 arkitektritade hus delas in efter de tre stilarna. Det måste ju finnas någonting för alla!

Livsstil
iPod

TONERNA FRÅN MP3-SPELAREN

Lyssna på några av de låtar som vi minns från 00-talet. Se om du kommer ihåg de (relativt) gamla tonerna från Destiny’s Child, Las Ketchup och Shakira! Till listan >>>

Spotify
Kök och vardagsrum

VARDAGSKÖK ELLER KÖKSDAGSRUM?

Under början av det nya milleniet blir det vanligare och vanligare med ett öppet samband mellan kök och vardagsrum – i både hus och lägenheter. Det ska vara enkelt att stå och laga mat, samtidigt som man umgås och pratar med familjen. På så vis blir det ju hur smidigt som helst att stå och diskutera hur man egentligen uttalar det där quinoa som har blivit så populärt nu – eller om det nya Idol på TV4 är något att hänga i julgranen.

Snake på Nokia 3310

MIN TELEFON ÄR SMARTARE ÄN DIN!

Nu går teknikutvecklingen undan och under 00-talets tio år hinner stora förändringar hända. Decenniet börjar med 3310:an och med att vi i snitt skickar 8 SMS per person och månad. När årtiondet närmar sig sitt slut har vi hunnit bekanta oss med de första versionerna av iPhone och SMS-siffran har ökat till 156 per person och månad. Och på tio år går vi från att spela Snake till Doodle Jump för att fördriva tiden.

Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna

Färgen får det att
brumma
som en liten
humla
i mitt bröst.

Ernst Kirchsteiger

Färgen får det att
brumma
som en liten
humla
i mitt bröst.

Ernst Kirchsteiger

NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Dacapo exteriör

Grönskär

Dacapo planlösning

Interiört

Kornett

Kornett

DEN FÖRSTA POKÉMONVÅGEN

Få personer kunde låta bli att testa på Pokémon GO när spelet lanserades under 2016. Även om du inte spelade själv såg du garanterat små kluster av människor som plötsligt stod samlade runt en och samma parkbänk eller staty, stirrandes på sina telefoner, innan det blev dags att springa vidare till nästa plats. Men det var nu, närmare bestämt år 2000, som många av oss här i Sverige lärde känna Pokémon för första gången.