twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

ROBINSON, GELÉLJUS & TAMAGOTCHI

Kassetband

COME AS YOU ARE

Vi kommer närmare och närmare slutet på vår tidsresa – men än har vi några årtionden kvar att vrida och vända på innan vi kommer tillbaka till nutiden. Den här månaden är det dags att ta en titt på dokusåpor, digital revolution och DATE-parfym.

Vi fick vara med om en rad viktiga framsteg. Den första svenska lungtransplantationen genomförs. Internet bidrar till en ekonomisk globalisering. Och som om inte det var nog tar Sverige hem Eurovision Song Contest hela två gånger. Dessutom får Sverige sin första dokusåpa i form av Expedition Robinson, som spelades in på Babi Tengah i Malaysia 1997.

För dig som var ung under 90-talet kanske du med förtjusning (eller fasa) minns ett rum där väggarna var täckta av pojkbandsaffischer. Eller så kanske du föredrog flanell, Dr Martens och Nirvana på högsta volym?

Men som under alla årtionden fanns det givetvis både toppar och dalar. I Sverige var en av de största dalarna den bank-, finans- och fastighetskris som inledde årtiondet – och som varade fram till 1994.

1991

Windows laddar

Den första webbplatsen någonsin skapades på Internet

1994

Brons medalj

Sverige vinner brons i Fotbolls-VM

EU flagga

1995

EU flagga

Den 1 januari blir Sverige medlem i EU

1996

Tamagotchi

Det digitala husdjuret Tamagotchi lanseras

1999

Guld mikrofon

Charlotte Perelli (då Nilsson) vinner Eurovision Song Contest med låten "Take me to Your Heaven"

EN TID SOM KRÄVDE ENKELHET

90-talets kris påverkade även bostadsbranschen som tyvärr resulterade i en djup lågkonjunktur. Som under andra kristider tidigare under 1900-talet fick man bygga enklare. Den här gången betydde det mindre, billigare och mer funktionella enplanshus. Det blir även vanligare med ryggåstak – såväl som många öppna ytor i huset, inglasade utrymmen, flyttbara väggar och asymmetriska former.

Myresjöhus
Freestyle

LJUDET FRÅN FREESTYLEN

Lyssna på låtarna som gick varma på CD-skivorna och kassettbanden under 90-talet. Vi har samlat ihop godbitar från Dilba, Ace of Base, Hanson, Aqua och många fler. Till listan >>>

Spotify
Uppblåsbar soffa

DAGS ATT BLÅSA UPP SOFFAN

Till viss del blev 90-talets inredning en motreaktion. Vi ville komma bort från 80-talets överdåd och leva mer funktionellt. Men om man tar en titt tillbaka på årtiondets hem hade svenskarna fortfarande plats för gott om lekfulla detaljer och prylar. Soffor, fåtöljer och ramar fick gärna vara uppblåsbara, ljusen skulle vara av gelé, väggarna var svampmålade och ett hem var inte riktigt ett hem utan minst ett (men helst flera) CD-ställ för att visa upp musiksamlingen.

Inredning

SPICE UP YOUR WARDROBE

Hatar du att du älskar det? Älskar du att hata det? Eller tillhör du kategorin människor som skulle betala dyrt för en begagnad Acqua Limone-tröja och önskar att 90-talet aldrig hade tagit slut? Åsikterna om årtiondets mode kan gå isär. Men oavsett vilket läger du tillhör är det svårt att hitta en person utan starka åsikter om tidens garderober och stilikoner.

Vissa ville inget hellre än att matcha Kurt Cobains stil, andra kopierade Spice Girls scenkläder. Frisörerna fick se bilder på Robyn och Rachel från Vänner, som blev många tjejers inspirationskällor. Och under ett och samma årtionde var cykelbyxan, jazzbyxan och Adidasbyxan godtagbara vardagsplagg.

Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna

Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid.
Vad är det bra för?


NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Dacapo exteriör

Dacapo

Dacapo planlösning

Dacapo planlösning

Kundanpassat hus

Kundanpassat hus

EN PIRRIG BENGT

Även om TV3 redan hade kommit 1987 blir TV4 många svenskar tredje TV-kanal när den blir markbunden 1991 och började sändningarna året därpå. Är du nyfiken på hur det såg ut när Malou von Sivers och Bengt Magnusson var pirriga inför första morgonsoffan? Då kan du se det här.