twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

Mikromat och megafrillor

Sprayburk Lock sprayburk
Armbandsur Armbandsur 10:4531
Stereo Bergsprängare

Larger than life

Under åttiotalet duggar ny teknik tätt. Mikrovågsugnen blev snudd på självklar i varje hem och CD-spelaren gjorde debut. Videobandspelare och kameror blev allt vanligare, samtidigt som mobiltelefonen var en exklusiv statussymbol.

Det här är decenniet då Berlinmuren faller, en rysk ubåt går på grund utanför Karlskrona och då vi röstar för att behålla kärnkraften. 1986 inträffar också det ofattbara — vår statsminister, Olof Palme, blir ihjälskjuten på öppen gata i Stockholm.

Efter att ha dragits med 70-talets lågkonjunktur även en bit in i detta decennium släpper det och vi går in i “det glada 80-talet”. Börsklipparyuppien blir trendsättande med dyra märkeskostymer och en extravagant livsstil. Modet i övrigt tog även det ut svängarna, i form av permanentade och tuperade frisyrer, pastellfärgade träningsoveraller och vita, midjekorta, kavajer med uppkavlade ärmar. På musikfronten fanns syntpopen i ena ringhörnan och hårdrocken i den andra.

1980

Kärnkraft

Folkomröstning om kärnkraftens framtid

1983

Mikrofon

Carola Häggkvist vinner Melodifestivalen med Främling

1985

500 kronorssedel

1985

Sverige inför 500-kronorssedlar

1986

Flagga på halvstång

Sveriges statsminister Olof Palme mördas

1989

Öst- & Västtyskland

Berlinmuren faller

Alla vill vara Ewing

Mexiteglet håller ett stadigt grepp som populärt fasadmaterial även på åttiotalets villor. Nytt är däremot de valmade taken, som har takfall åt både sidor och gavlar på huset. Och inte ville vi vara sämre än familjerna i de populära amerikanska serierna som gick på tv — Dallas, Falcon Crest och Dynastin. Så även om det var villor, snarare än rancher, som byggdes fick det gärna vara med lite dörrvalv och prydnadskolonner både exteriört och interiört.

Ewing
Kasettband

PÅ TIDENS TOPPLISTA

Lyssna på låtarna som spelades under 80-talet. Vi har samlat några av de artister och melodier som kom från både Sverige och andra delar av världen under årtiondet. Till listan >>>

Spotify
Rubiks kub

En annan sorts kubism

Rubiks kub, “kuben”, patenterades redan under andra hälften av sjuttiotalet. Men det var på åttiotalet den fick sitt stora genombrott som knepig utmaning för geniknölarna. Det “kubades” frenetiskt över hela världen. Målet var givetvis för det första att lösa kuben, men minst lika viktigt blev att göra det snabbare än kompisarna. Vill man vara snabbast i hela världen får man se till att få ihop alla färger rätt på mindre än 4.73 sekunder (gällande världsrekord 5 mars 2017).

Inredning

Inredning som tar plats

Även inredningen andas under de här åren överdåd. Det är vräkiga soffor, i skinn eller pastellfärger. Framför dessa står ofta soffbord i glas, gärna med benställning i mässing. Gardinuppsättningarna är pösiga. Vill man ha det riktigt lyxigt är det vattensäng som gäller – givetvis ett måste i alla yuppiesovrum i kombination med åtminstone en spegelvägg.

Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna
Bob Geldof

Bildkälla: Wikipedia

Mankind at its most desperate is often at its best.

Bob Geldof

Mankind at its most desperate is often at its best.

Bob Geldof

NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Mästergårdarna

Mästergård

Södergårdarna

Södergård

Parhus

Parhus som visades på bomässan i Upplands Väsby

Svenska såpapionjärer

Amerikanska TV-serier, “såpor”, blev enormt populära på åttiotalet. Något som inte passerar obemärkt förbi i den svenska dramaproduktionen. 1987 är det premiär för Varuhuset – Sveriges första och långt ifrån sista såpa. Fram till 1989 blev det 60 avsnitt med bland andra Lena Endre, Christina Schollin och Inga Gill i framträdande roller. Kvalitet eller skräp? Döm själv.

Kamera & VHS