twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

MÄNNISKA PÅ MÅNEN,
KASSLER UNDER OSTTÄCKE

Astronaut Montage 1960 Telefon

FRAMTIDSTRO & KULTURELL IMPORT

När vi går från 50- till 60-tal gör vi det med en bibehållen stark tilltro till framtiden. Det är högkonjunktur, allt fler kvinnor ger sig ut i arbetslivet, vi fortsätter att nyfiket resa utomlands och influeras. Från Italien hämtas pizzerior, från Liverpool släpper vi in en musikrevolution i form av The Beatles.

Det här var årtiondet då vi gärna åt pajer och gratinerat – som ostgratinerad kassler med ananas i långpanna. Trend- och modeinfluenser kom från brittiska mods som resulterade i en masstrend i Sverige. Man lånade stil, musik och livsstil från ”Swinging London” och från USA, där hippierörelsen växte fram i San Fransisco. Snart hade motton som “flower power” och “make love, not war” spridits över hela världen. Och 1969 var det dags för den första människan att sätta sin fot på månen.

De fyra långhåriga (nåja, allt är relativt) ynglingarna i The Beatles gjorde sin första spelning utanför Storbritannien och Tyskland i Sverige. Närmare bestämt i Sundstagymnasiets aula i Karlstad. Och i Värmland var Sven-Ingvars fortfarande kungar. Så The Beatles, ja, de fick nöja sig med att agera förband.

1961

Breakfast at Tiffanys

Breakfast at Tiffany's har premiär

1962

Semester

Svenskarna får en fjärde semestervecka

1965

kostcirkeln

Kostcirkeln lanseras

1967

Hair

Musikalen Hair har premiär

1969

Woodstock

Över 500 000 människor besöker Woodstockfestivalen

En miljon bostäder
– och det snabbt

I den högkonjunktur som rådde fick många människor förutsättningar att skaffa ett rymligare boende. Efterfrågan på bostäder växte snabbt och bostadsbristen var ett faktum. Medicinen hette Miljonprogrammet. Det var ett riksdagsbeslut som gick ut på att snabbt bygga en miljon nya bostäder i såväl en- som flerfamiljshus. Av naturliga skäl var arkitekturen rationell, enkel och lättbyggd. Det innebar ofta fyrkantiga byggnader med platta papptak. Det var också nu vinkelhus blev vanligare. Stora fönster blev modernt, liksom fönsterluckor som utsmyckning. Gillestuga i källaren blev också populärt, för att skapa plats för denna lyftes garagen upp i markplan.

Gillestuga
Peace Love Music

PÅ TIDENS TOPPLISTA

Lyssna på låtarna som spelades under 60-talet. Vi har samlat några av de artister och melodier som kom från både Sverige och andra delar av världen under årtiondet. Till listan >>>

Spotify
Högertrafik

DEN DEFINITIVA HÖGERSVÄNGEN

Snudd på alla svenska bilar har alltid varit vänsterstyrda. Det passar bäst i högertrafik, eftersom föraren får bättre uppsikt över mötande trafik. Trots det envisades vi länge med att hålla till vänster. Riksdagen hade vid ett flertal tillfällen sagt nej till högertrafik, detsamma gjorde svenska folket när de redan 1955 fick chansen att rösta i frågan. Men till slut blev det återigen de ökade internationella kontakterna som fällde avgörandet. Det ansågs helt enkelt, inte helt ogrundat, säkrare att även vi körde på samma sida som i de flesta andra närliggande länder. Så den 3 september 1967, klockan 05:00, var det alltså dags – svenskarna bytte sida.

1965 föräras också Kungens kurva i Stockholm ett eget IKEA-varuhus, det andra i Sverige. Det första ligger (givetvis) i Älmhult, men Stockholmsvaruhuset var bara nummer 3 i världen – Oslo hann emellan med ett varuhus redan 1963. Men Kungens kurva-varuhuset, det är K-märkt.

EN SVENSK NATIONALIKON BRER UT SIG

Under första hälften av decenniet levde den danska designtrenden kvar, med mycket trä och enkla linjer i möblerna. Så småningom gör slit-och-släng-kulturen entré istället. Popkonst och rymdäventyr avspeglas i fantasifullt designad inredning i billiga material som plåt, plast och spånskiva.

1965 föräras också Kungens kurva i Stockholm ett eget IKEA-varuhus, det andra i Sverige. Det första ligger (givetvis) i Älmhult, men Stockholmsvaruhuset var bara nummer 3 i världen – Oslo hann emellan med ett varuhus redan 1963. Men Kungens kurva-varuhuset, det är K-märkt.

Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna
Neil Armstrong

That's one small step for man, one giant leap for mankind.

Neil Armstrong

That's one small step for man, one giant leap for mankind.

Neil Armstrong

NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Sluttningshus

Sluttningshus

Typ 6

Typ 6

Typ 6 Våningsplan

Typ 6: Våningsplan

Sluttningshus Källarplan

Typ 6: Källarplan

Typ 8

Typ 8

Kamera

BUNGA-O-LAKTIGA HUS & ELVÄRMDA KLÄDER

Det är både svårt och roligt att sia om vad som skulle vara möjligt över 30 år fram i tiden. Titta på några som spekulerade om framtiden under slutet av 60-talet. När man hoppades på att bo i villa, åka i självkörande bilar och vissla på ett serveringsbord som kom åkandes in med maten från köket.