twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

SINGING IN THE RAIN & LOVE ME TENDER

Jukebox Kollage Milkshake

LIVSSTILEN SOM LOCKADE

Vi har nått ett årtionde när lönerna blev högre, industrierna blomstrade, vägarna blev bättre, bilarna blev snabbare och tron på framtiden var stark. Och om du någon gång funderat över hur länge Bullens pilsnerkorv har funnits i svenska mataffärer så var det nu, på 50-talet, som skådespelaren Erik ”Bullen” Berglund gav namn åt den konserverade korvprodukten. Det var en händelserik tid!

Det var en tid när mycket av det vi åt, lyssnade på, körde, inredde våra hem med och personerna vi ville klä oss som kom från det stora landet tvärs över Atlanten. Sverige fick sin första hamburgerrestaurang – och under invigningen av Burger-Grill i Helsingborg var prins Bertil på plats för att ta den första ceremoniella tuggan. Man hörde Elvis musik från Jukeboxen. James Dean syntes på bioduken. USA, landet som var och är experter på att skapa åtråvärda livsstilar, inspirerade svenskarna och hur vi levde våra liv. Men vi fick upp ögonen för världen på fler sätt än så. Modern teknik och nya sätt att resa på gav oss fler möjligheter att ta oss bortom landets gränser.

1950

Reflex

Reflexen introduceras i Sverige

1953

Cola

Cuba Cola och Coca Cola börjar säljas i Sverige

Charter

1955

De första, svenska charterresenärerna landar på Mallorca

1956

Tv

Startåret för svenska TV-sändningar

1959

Boxningshandskar

Ingemar "Ingo" Johansson blir världsmästare i boxning

Större & Längre

Husen blev större, de fick uteplatser som flöt samman med trädgården och allrum som begrepp introduceras under 50-talet. Det blev ett rum där man senare under årtiondet alltmer kunde se nymodigheten TV:n, som familjen samlades runt på kvällen. Mot slutet av decenniet var vi på Myresjöhus på jakt efter fler nya idéer och anordnade en arkitekttävling. Den avgjordes 1958 och första pris gick till Tage Hertzell, Lennart Lundström och Johan Sjöström från Vällingby och deras hus Långe Jan som du kan se på bilden.

Jukebox
Noter
Dans

Ljudet från Jukeboxen

Lyssna på låtarna som spelades under 50-talet. Vi har samlat ihop godbitar från bland annat Little Richard, Karl Gerhard, Frank Sinatra och Alice Babs. Till listan >>>

Spotify
Charter

Mot semesterparadiset

Att flyga och att åka på utlandssemester hade både varit dyrt och komplicerat innan 50-talet. Men efter kriget blev Sveriges ekonomi allt starkare och till början av årtiondet hade vi fått tre veckors semester. Och med charter som koncept ingick alla delar med flyg, buss och hotell för att man bara skulle kunna fokusera på rekreation – allra helst på Mallorca. Den 23 april 1955 gick den första charterflygningen till ön. En mazarinfika, en lunch bestående av en halv kyckling och fyra mellanlandningar senare var de 36 resenärerna framme.

HYLAND & BAJDOFF I RUTAN

Efter försökssändningar under ett antal år började Sverige de första reguljära TV-sändningarna i september 1956. Först ut i rutan var programmet Tänker ni rösta? där Lennart Hyland pratade om valet i Sverige samma månad. Man kunde nu även njuta av underhållningsprogram som Sigge slår på stora trumman och frågeprogrammet Kvitt eller dubbelt – där man kunde tävla om hela 10 000 kr. Men det verkligt stora genomslaget för de svenska TV-sändningarna kom ett par år senare när Sverige var värdland för VM i fotboll 1958. Ingen ville missa när Kurre, Agne, Fölet, Julle, Bajdoff, Reino och resten av gänget skulle representera Sverige. Plötsligt stod en ny möbel i fokus i hemmet.

TV & Radio

TIDLÖSA TING FRÅN SKANDINAVIEN

Under 20-talet stod Swedish Grace i fokus – 30-talet hade Swedish Modern. Nu myntas uttrycket Scandinavian Design och blev synonymt med minimalism, funktionalitet och elegans. Flera av de möbler och föremål som exempelvis Arne Jacobsen, Nisse och Kajsa Strinning, Alvar Aalto, Stig Lindberg och många fler skapade under årtiondet är minst lika populära idag som de var under 50-talet. Om du någonsin har varit i ett priskrig om en stringhylla på Tradera så vet du mer än väl om vad vi pratar om.

Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna
Marilyn Monroe

I don’t mind living
in a man's world
as long as I can be
a woman in it.

Marilyn Monroe

I don’t mind living
in a man's world
as long as I can be
a woman in it.

Marilyn Monroe

NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Hustyp EH7-726

Hustyp EH7-726

Hustyp EO7-890

Hustyp EO7-890

Hustyp E7-893

Hustyp E7-893

Hustyp E7-893, bottenplan

Hustyp E7-893, bottenplan

EN SÅNG OM NEDERBÖRD

Få personer har samma positiva reaktion på att promenera runt en stund i regnet. Men kanske är det så att man borde vara lite mer som Gene Kelly? Att klaga mindre på några droppar och istället ge sig ut och snurra några varv runt närmaste lyktstolpe. Om du letar efter några sköna moves att testa under nästa regnskur föreslår vi att du tar en titt på det här klippet från Singing In The Rain – som hade premiär 1952.

Kamera