twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

1940,
KLIMP PÅ TALLRIKEN

Ransoneringskuponger
1940-talets familjebostad
We Can Do It

NÖDEN ÄR UPPFINNINGARNAS MODER

1940-talet innehöll kontrast efter kontrast. Extremer som visar vilka otroligt höga toppar och verkligt djupa dalar som man kan hinna med på bara 10 år.

Andra världskriget följdes av högkonjunktur över större delen av västvärlden. Nationer i strid resulterade i att världens länder förenades. Brist på material och resurser gav människor möjligheten att hitta nya lösningar. Att hitta hjälp från annat håll. Från att kvinnorna ersatte männen i krig på deras arbetsplatser till att Marabou satsade på kaffesurrogat under de sparsamma krigsåren.

1940

Trollkarlen från Oz

Trollkarlen från Oz har Sverigepremiär

1943

Slinky

Slinkyn, eller trappfjädern, uppfinns - av misstag

1945

Pippi Långstrump

Astrid Lindgren ger ut boken Pippi Långstrump

1946

Carl XVI Gustaf

Carl XVI Gustaf föds

1947

Personnnummer

Personnummer införs i Sverige

Ett rum åt far

När det var brist på byggmaterial fick man hitta nya vägar fram. För Myresjöhus del betydde det att man alltmer byggde små 1-planshus framför större modeller. 1940-talet var även det årtionde då man gick ifrån att enbart följa ritningarna i katalogen. Det kunderna ville ha – det skulle de få! Och att döma av dåtidens modeller verkade kunderna vilja ha en rökpaus. I alla fall den manliga halvan av kundkretsen. För det var inte helt ovanligt att man byggde speciella herrum där mannen i huset kunde sätta sig och röka en cigarr efter maten.

Cigarr man
Dans

Swing it magistern

Lyssna på låtarna som spelades, som man dansade till och som strömmade ut från både scener och radioapparater under 1940-talet.
Till listan >>>

Spotify
Cykeltur

UTAN KAFFET
STANNAR SVERIGE

Sverige ligger idag i toppen över de länder som dricker mest kaffe i hela världen. Baserat på hur hårt vi arbetade för att ersätta det under 40-talets ransonering verkade vi vara väldigt fästa vid vår varma morgondryck redan då. Man drack kaffesurrogat som bestod av rostade och malda fikon, kikärtor, solrosor, rostad råg och många andra växter. Hade man otur och träffade på en opålitlig kaffeförsäljare kunde det till och med hända att man lurades på kaffesurrogat gjort på billig torv.

Nylonstrumpor

PLASTIC FANTASTIC

Koffein och husmaterial var givetvis inte de enda bristvarorna under 40-talet. Till kläder, möbler och andra husgeråd började man titta på plast i olika former för att ersätta material som var svåra att få tag på. Det resulterade i många nya och för tiden spännande produkter. Om det blev något över från middagens sillpudding sparade du det i en Tupperware-burk i plast. Och till de populära promenaddräkterna, med knälång kjol och jacka med vadderade axlar, passade det ju utmärkt med ett par nya nylonstrumpor som Malmö Strumpfabrik började tillverka 1947.

Tupperware
Stol
Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna
Finrum

MER FOLKHEM
OCH MINDRE FINRUM

Folkhemstanken var inte ny – den hade vi redan hört talas om under 30-talet. Men det fortsatte användas flitigt även under årtiondet som följde. Om decenniet som precis hade passerat associeras med funkis, praktiska lösningar och en design som återspeglar det, så hände något nytt nu. Familjen skulle umgås tillsammans i ett hem med mjuka former och blommiga mönster. Det skulle inte finnas separata finrum där barnen inte fick hålla till. Hemmet skulle kännas lite mer som en sommaräng – inklusive de lekande barnen som får springa fritt.

Sir Winston S Churchill

Never was so
much owed by so
many to so few.

Winston Churchill

Never was so
much owed by so
many to so few.

Winston Churchill

NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Hustyp Sonebo

Sonebo

Hustyp Alprosen

Alprosen

Lindbo

Lindbo

Lindbo bottenplan

Lindbo, bottenplan

Lindbo övre plan

Lindbo, övre plan

HOPP OCH STUDS
PÅ KONTORET

Många av oss vet hur stel man kan bli av att sitta framför en dator hela dagen. Och samma sak verkade vara sant 1945 framför skrivmaskinen. Kanske kan kontorsgymnastiken som anordnades i Åtvidabergshuset i Stockholm funka även idag. Fram med grammofonen och kör igång!

Stumfilm