twitter facebook envelope youtube instagram pinterest-p
Logo

JITTERBUGG PÅ DANSGOLVET,
KLIMP PÅ TALLRIKEN

1930-talets hus
Zeppelinare Katalog

FRÅN FLÄRD TILL FOLKHEM

Från ett glatt 20-tal tar vi oss vidare till ett dystrare 30-tal. Men även här finns ljusglimtar, inom allt från arkitektur till populärkultur.

30-talets kanske tråkigaste fotavtryck i historien är den ekonomiska depressionen och andra världskrigets utbrott. Men det var också nu funkis fick sitt genombrott, i både arkitektur och inredning. Slog igenom gjorde även Greta Garbo och Ingrid Bergman. Och, till finsmakarnas förtret, även Thor Modéen och Julia Caesar. Till vardags stillade många hungern med klimp, en slags 30-talsdumpling som vanligtvis åts i eller till soppa. Dessutom var det under 30-talet som fler personer kom att jobba i industrin än i jordbruket.

1930

Planeten Pluto

Planeten Pluto upptäcks

Per Albin Hansson

1932

Per Albin Hansson blir Sveriges statsminister

1934

Kalle Anka

Kalle Anka syns i film för första gången

1935

Elvis Presley

Elvis Presley föds

1938

Semester

Sverige får två veckors lagstadgad semester

FÖRSTKLASSIG LEVERANS

Begreppet “det svenska folkhemmet” var fortfarande nytt i början av 30-talet. Antalet småhusleverantörer hade också ökat kraftigt på bara ett fåtal år. Myresjö Plankhus kallade sig istället Myresjö-Hus och mötte konkurrensen med en ny katalog 1931. Husen var desamma men nu inkluderades citat från åtta nöjda kunder. Så här glad var till exempel Karl Blixt i Linköping:

Citat

Nu lyckades varken Karl eller de sju andra kunderna övertyga tillräckligt. Därför blev det nya tag 1932 med ytterligare en ny katalog, denna gång med hela 12 stycken 1½-planshus.

Arbetare
Dans

LÅTAR VI
DANSADE TILL

Vi har samlat musik från 1930-talet som inte var helt ovanligt att man hörde om man gick ut för en svängom under kvällen. Till listan >>>

Spotify
Cykeltur

AKTIV SEMESTER
REDAN PÅ 30-TALET

1938 blev 2 veckors semester en rättighet för alla. Men det var inte utan viss tveksamhet svenska folket släpptes lösa. För även om man var ledig skulle man inte lata sig, slå dank. Nej, på semestern skulle vi lära nytt, resa och läsa böcker. Sagt och gjort, svenskarna klev ut från fabriker och kontor, kastade sig på cyklarna, packade med tälten och såg till att campingen tog fart på allvar i landet.

Stol Bord
Stol
Bord

Snödrivor sätter
Sverige på designkartan

På Stockholmsutställningen premiärvisades funktionalismen. Nu styrde funktionen över formen i arkitektur, inredning och bruksföremål. Resultatet var släta, ljusa ytor och enkla former. Böjda stålrör användes också flitigt, men i Norden ersatte vi det gärna med ljust böjträ. En av mästarna på funktion och form var Bruno Mathsson, känd för bland annat sina smäckra stolar. Men ingen form utan funktion. En värnamobo på vinterpromenad kunde mycket väl hitta Bruno sittandes i en snödriva, i full färd med att söka den optimala sittfunktionen. Och 1939 var inte helt igenom dystert, det var också året då stilen Swedish Modern såg sitt ljus. Den kännetecknades av enkelhet, harmoni, bekvämlighet och kvalitet. Carl Malmsten är en av stilens representanter.

Stol
Boxare

VILKET ÅRTIONDE ÄR DU?

Gör vårt test och ta reda på vilket decennium som är mest du. Vilken musik, mat och mentalitet passar bäst in på dig?

Kvinna
Franklin Roosevelt
Franklin Roosevelt

The only thing
we have to fear
is fear itself.

Franklin Roosevelt

NÅGRA AV TIDENS HUSTYPER

Hustyp Rosenbo

Rosenbo

Hustyp Ektuna

Ektuna

Ektuna bottenplan

Ektuna, bottenplan

Ektuna övre plan

Ektuna, övre plan

Funkhem

Funkhem

SVENSK HUMOR NÄR
DEN VAR SOM SÄMST?

Julia Caesar, Elof Ahrle och inte minst Thor Modéen. Några av den svenska pilsnerfilmens stjärnor. Begreppet myntades i början av 30-talet och användes nedsättande om en typ av komedier som hade sitt ursprung i folklustspelen som uppfördes på friluftsteatrar runt om i landet. Tycka vad man vill, ett litet avtryck i historien har pilsnerfilmen gjort. Döm själv, här är Pensionat Paradiset, den kanske mest (ö)kända av dessa 30-talskomedier.

Stumfilm